Askerbunaden

Alle Askerbunadene er konstruert med utgangspunkt i et verkenstoff som man vet ble vevet på Asker Prestegård i 1807, dette stoffet blir i dag brukt i stakk og herrevest.


Med dette som utgangspunkt ble det konstruert et tilhørende liv i «meget behersket rokokko» -stil som var populær mot slutten av 1700-tallet. Vinterbunaden, i ull og bomull, får man med rødt liv og grønt forkle og motsatt, mens festbunaden har liv i rød eller grønn damask (lin/ull) og sort silkeforkle.

Begge bunadene ble konstruert i 1962, men siden damasken var komplisert og dyr å produsere ble denne først tatt i bruk omkring 1997.

Som ytterplagg brukes en cape i sort eller blå ulldamask, og lue eller hårbånd er alternativer for hodeplagg. Nesten alle stoffene er håndvevet.


Både dame og herre har linskjorte i ubleket lin, vanlig østlandstype. Den har et enkelt siksak-mønster i vestmannarenning og agger i kantene.


Herrebunaden kom til i 1985, og har samme stoff i vesten som kvinnebunadens stakk og sort bukse i klede. Man kan velge mellom kne- eller langbukse, til knebuksen hører det hvite knestrømper og hosebånd.

Tilhørende er også sort bredbremmet hatt og man kan ha et silketørkle i halsen.

Som ytterplagg brukes grå vadmelsfrakk.


Sommer/pike –bunaden stod klar i 1967, den har også stakkestoff som er kopiert av funnet fra Asker prestegård. Den har rødt eller grønt liv og hvitt forkle med røde, grønne eller blå striper, alt i bomull.

Som ytterplagg brukes strikket snipp-sjal i blåtoner fra stakken.


Guttebunaden er lik herrebunaden men har et tynnere klede i buksen, og ikke frakk. Hatt eller rød strikket lue er alternativene for hodeplagg.


Alt sølvet kommer fra Asker Gull og Sølv, som håndlager det her i Asker.


-Man kan enten sy bunaden på kurs eller bestille den ferdig. Den sys da av dyktige bunadstilvirkere i vårt område og sys spesielt tilpasset den som skal ha den.

-Sommerbunaden og guttebunad selges som klippesett eller man kan få den ferdig sydd på bestilling.

-Bunadene er utstilt på kontoret, her kan man også bestill bunaden.

Obs! Ny e-post adresse til spørsmål vedr. bunad.

bunad@askerhusflid.noHva skjer denne uken?